Frylunds Fagteori

Teori i industriteknik

Fjedervikling

 

Fjedre fremstilles på en dorn opspændt i centrerpatronen med pinolstøtte. Længdetilspændingen indstilles svarende til fjederens stigning.


fjeder-billed.jpg
Fjedervikling på drejebænk

Arbejdstegning af fjeder.


Arbejdstegning af en trykfjeder

Opspænding af fjeder.


Vikledorn

Fjedertrådens ene ende sættes i et hul i vikledornen. Hullet i vikledornen skal have afrundet overkant i den side tråden bøjer til. I stålholderen opspændes to træklodser eller en speciel styreanordning til at holde fjederen.

 

Vikling af fjeder.

Fjedertråd leveres i ruller og er således bøjet i forvejen. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvordan tråden løber af rullen under fjederviklingen.

Fjederen skal vikles med et større antal vindinger end angivet på tegningen, da den fjedre noget tilbage, når spændingen løsnes. Tilbagefjedringen øges ved stor tråddiameter og lille fjederdiameter.

Inden fjederen skæres fri er det vigtigt at centrerpatronen drejes nogle omgange tilbage, så fjederen løsnes fra vikledornen.

Slibning af fjeder.Enderne på trykfjedre skal have et lige anlæg. Enderne kan skibes plane, opsat på en dorn.

Beregning af fjeder.

 

Vikledornens diameter skal pga. tilbagefjedrigen være ca. 10 til 25% mindre end den færdige fjeders inderdiameter. Det kan være nødvendigt at forsøge sig frem til den endelige diameter.

  Følgende formel kan anvendes som udgangspunkt: Dv = 0.8 x Di